maanantai 24. marraskuuta 2014

Elintarvikkeisiin liittyviä ohjeita joulumyyjäisiä varten

Tilapäinen elintarvikkeiden myynti 
Kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä saa myydä pakkaamattomina. Muiden elintarvikkei-
den tulee olla valmiiksi pakattuja. Esitteessä tai muulla tavalla on selvästi ilmoitettava em.
myytävien tuotteiden alkuperämaa, jos alkuperän ilmoittamatta jättäminen voi johtaa kulutta-
jaa harhaan.

Koti- tai maatilataloudessa valmistettujen elintarvikkeiden myynti 
Elintarvikkeiden pakkauksiin on merkittävä ainakin elintarvikkeen nimi, yliherkkyyttä aiheut-
tavat ainesosat (yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat on lueteltu liitteessä) ja valmistuspäivä.
Suosittelemme, että elintarvikkeiden pakkauksissa lueteltaisiin kaikki valmistusaineet ( =
tuotteen resepti ilman mittayksiköitä) eikä ainoastaan yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia.


Esimerkkejä elintarvikkeiden myynnille ja tarjoilulle asetettavista vaatimuksista:


Ei-helposti pilaantuva

Esim. leipä, pulla (joka ei sisällä
kermaa tai rahkaa), kahvikakut, pikkuleivät

Valmiiksi pakattu

Kylmäsäilytys ei välttämätön



Helposti pilaantuva 

Karjalanpiirakat ja kalakukot, salaattikastikkeet, porkkana- ja lanttulaatikot

 Valmiiksi pakattu

Kuljetettava ja myytävä korkein-
taan +6oC lämpötilassa, aurin-
gonvalolta suojattuna

 Karjalanpiirakat ja kalakukot saa
myydä lämpimästä valmistuspäi-
vänä


Lisätietoja Terveystarkastajilta 

Siilinjärven toimipiste, puh. 044 740 1424, 044 740 1458, 044 740 1427

Kaavin toimipiste, puh.  044 740 1438

Lapinlahden toimipiste, puh. 044 740 1436



 Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat 

1) gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridi-
kannat) ja viljatuotteet;

2) äyriäiset ja äyriäistuotteet

3) kananmunat ja munatuotteet;

4) kalat ja kalatuotteet;

5) maapähkinät ja maapähkinätuotteet;

6) soija ja soijatuotteet;

7) maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien);

8) pähkinät: manteli (Amygdalus communis L.), hasselpähkinä (Corylus avellana), saksanpäh-
kinä (Juglans regia), cashewpähkinä (Anacardium occidentale), pekaanipähkinä (Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch), parapähkinä (Bertholletia excelsa), pistaasipähkinä (Pistacia vera), Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä (Macadamia ternifolia) sekä pähkinätuotteet;

9) selleri ja sellerituotteet;

10) sinappi ja sinappituotteet;

11) seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet; sekä

12) rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 ml/l SO2:na ilmaistuna.