Kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä saa myydä pakkaamattomina. Muiden elintarvikkei-
den tulee olla valmiiksi pakattuja. Esitteessä tai muulla tavalla on selvästi ilmoitettava em.
myytävien tuotteiden alkuperämaa, jos alkuperän ilmoittamatta jättäminen voi johtaa kulutta-
jaa harhaan.
Koti- tai maatilataloudessa valmistettujen elintarvikkeiden myynti
Elintarvikkeiden pakkauksiin on merkittävä ainakin elintarvikkeen nimi, yliherkkyyttä aiheut-
tavat ainesosat (yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat on lueteltu liitteessä) ja valmistuspäivä.
Suosittelemme, että elintarvikkeiden pakkauksissa lueteltaisiin kaikki valmistusaineet ( =
tuotteen resepti ilman mittayksiköitä) eikä ainoastaan yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia.
Esimerkkejä elintarvikkeiden myynnille ja tarjoilulle asetettavista vaatimuksista:
Ei-helposti pilaantuva
Esim. leipä, pulla (joka ei sisällä
kermaa tai rahkaa), kahvikakut, pikkuleivät
Valmiiksi pakattu
Kylmäsäilytys ei välttämätön
Helposti pilaantuva
Karjalanpiirakat ja kalakukot, salaattikastikkeet, porkkana- ja lanttulaatikot
Valmiiksi pakattu
Kuljetettava ja myytävä korkein-
taan +6oC lämpötilassa, aurin-
gonvalolta suojattuna
Karjalanpiirakat ja kalakukot saa
myydä lämpimästä valmistuspäi-
vänä
Lisätietoja Terveystarkastajilta
Siilinjärven toimipiste, puh. 044 740 1424, 044 740 1458, 044 740 1427
Kaavin toimipiste, puh. 044 740 1438
Lapinlahden toimipiste, puh. 044 740 1436
Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat
1) gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridi-
kannat) ja viljatuotteet;
2) äyriäiset ja äyriäistuotteet
3) kananmunat ja munatuotteet;
4) kalat ja kalatuotteet;
5) maapähkinät ja maapähkinätuotteet;
6) soija ja soijatuotteet;
7) maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien);
8) pähkinät: manteli (Amygdalus communis L.), hasselpähkinä (Corylus avellana), saksanpäh-
kinä (Juglans regia), cashewpähkinä (Anacardium occidentale), pekaanipähkinä (Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch), parapähkinä (Bertholletia excelsa), pistaasipähkinä (Pistacia vera), Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä (Macadamia ternifolia) sekä pähkinätuotteet;
9) selleri ja sellerituotteet;
10) sinappi ja sinappituotteet;
11) seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet; sekä
12) rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 ml/l SO2:na ilmaistuna.